Anunturi

Baile Felix si 1 Mai

Home > Obiective turistice > Pestera Ursilor
Pestera Ursilor

PESTERA URSILOR DE LA CHISCAU - A fost descoperita  ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran  în urma lucrarilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chiscau.
Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie «E. Racovita» în  colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea  se stabilesc solutiile cerute de aceasta amenajare  si masurile specifice de  protectie, iar la 16 iulie 1980 Pestera Ursilor intra în circuitul turistic al tarii ca cea dintâi cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Aceasta pestera prezinta forme carstice de o mare  varietate si bogatie si mai ales este renumita pentru numeroasele schele ale Ursului de Caverna –«URSUS SPELAESUS» (este vizitata de peste  100.000  vizitatori pe an). La intrarea în Pestera Ursilor s-a construit un frumos pavilion cu trei etaje,cuprizând casa de bilete, sala de asteptare, un muzeu speologic si ghiseu cu obiecte artizanale, carti.

Galeriile Pesterii Ursilor au forma aproape rectilinie, sunt dispuse pe doua etaje, însumând o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt. circulatia turistica, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica. Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici, asa numitele baldachine, ce pot fi întâlnite în putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii. Atmosfera de basm este întregita de stalagmitele fosile, extrem de dantelate si având grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii", printre cele mai frumoase aflate în pesterile din România.

Diversitatea stalagmitelor din Pestera Ursilor sub forma de statuete, pagode animale-fabuloase-lasa câmp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul" "Pagodele", "Lacul cu nuferi" sunt numai câteva din frumusetile create de natura din pestera.

Vizita începe în Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgârieturi adânci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, încalzirii climei, izbucnnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs, disparut cu mai bine de 15000 ani în urma, atingea frecvent 3 m lungime.

La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla un schelet întreg de urs expus, în pozitia în care l-a suprins moartea. Fosilele altor animale disparute în urma cu mai multe zeci de mii de ani ( o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, suscita interesul specialistilor. Galeria "Emil Racovita" este o galerie împodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa, mii de stalactite. Galeria are peretii distantati la 10 -15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m înaltime.

A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumânarilor, unde te întâmpina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mâna omului.La capatul acestei galerii, poteca turistica îsi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial,lung de 16m,razbate în cele din urma la suprafata, încheind astfel traseul vizitabil al pesterii.Traseul subteran este parcurs în 45 minute. Temperatura în Pestera Ursilor oscileaza tot anul în jur de 10 grade.
 
< Precedent   Urmator >

Prognoza meteo
Baile Felix
pe urmatoarele 15 zile.
Click aici
pentru mai multe detalii
despre starea vremii.

Baile Felix recomanda...

Acces utilizatori

Acces permis doar proprietrilor de pensiuni inregistrate.

Parola uitata?

Atentie! Acest site fiind de promovare cazare pensiuni Baile Felix, pensiuni Baile 1 Mai, pensiuni Oradea, toate informatiile, cele despre calitatea serviciilor oferite ne-au fost furnizate de gazde, prin urmare nu ne asumam nici o responsabilitate cu privire la corectitudinea lor. Responsabilitatea revine gazdelor!

Copyright © bailefelix.info. Powered by Adidan