Anunturi

Baile Felix si 1 Mai

Home > Obiective turistice
Obiective turistice
Ghetarul Scarisoara
 Fomatiunea cea mai cunoscuta din Muntii Apuseni este Ghetarul de la Scarisoara. Se cunosc documente  potrivit carora  coborârea în Ghetarul de la Scarisoara  era înlesnita înca de pe la mijlocul secolului XIX prin scari de  lemn montate la intrare. În 1863 apar primele informatii stiintifice  pe care la datoram  lui A. Schmidl. Un studiu mai amplu îl datoram lui E. Racovita  1927 si care va releva  cu aceasta ocazie  interesul  stiintific deosebit al pesterii. Având un volum de gheata  de 75.000 mc si care dainuie de peste 4.000 ani, Ghetarul de la Scarisoara este unic în România, vizitarea este posibila numai în sectorul superior (cel inferior este lipsit de gheata).
 
Pestera Ursilor

PESTERA URSILOR DE LA CHISCAU - A fost descoperita  ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran  în urma lucrarilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chiscau.
Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie «E. Racovita» în  colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea  se stabilesc solutiile cerute de aceasta amenajare  si masurile specifice de  protectie, iar la 16 iulie 1980 Pestera Ursilor intra în circuitul turistic al tarii ca cea dintâi cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Aceasta pestera prezinta forme carstice de o mare  varietate si bogatie si mai ales este renumita pentru numeroasele schele ale Ursului de Caverna –«URSUS SPELAESUS» (este vizitata de peste  100.000  vizitatori pe an).
mai mult...
 
Groapa Ruginoasa

GROAPA RUGINOASA  - este un fenomen cu totul  aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune a scos la zi stratele de coartite, a caror culoare rosie-violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.
     Interesant este faptul ca eroziunea lucreaza si astazi foarte activ, sapand regresiv si marind rapid dimensiunile la Groapa Ruginoasa. De altfel, urmarind hartile vechi, se constata ca eroziunea a avansat  rapid cu o viteza extraordinara, acum 80 de ani locul nefiind marcat decat printr-o vaiuga foarte mica.
    Astazi Groapa Ruginoasa, cu aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado este un adevarat laborator morfologic.

 

Prognoza meteo
Baile Felix
pe urmatoarele 15 zile.
Click aici
pentru mai multe detalii
despre starea vremii.

Baile Felix recomanda...

Acces utilizatori

Acces permis doar proprietrilor de pensiuni inregistrate.

Parola uitata?

Atentie! Acest site fiind de promovare cazare pensiuni Baile Felix, pensiuni Baile 1 Mai, pensiuni Oradea, toate informatiile, cele despre calitatea serviciilor oferite ne-au fost furnizate de gazde, prin urmare nu ne asumam nici o responsabilitate cu privire la corectitudinea lor. Responsabilitatea revine gazdelor!

Copyright © bailefelix.info. Powered by Adidan